RuG overlegt met gesluierde studente

De Rijksuniversiteit Groningen (RuG) is in overleg met een nikaab-dragende studente over hoe ze zich moet gedragen bij het afleggen van onder meer tentamens. Het is voor het eerst dat de universiteit een vrouw in de collegezaal heeft die een gezichtssluier draagt waarbij enkel de ogen zichtbaar zijn.

De RuG zal de nikaab niet verbieden. Wťl moet de studente de sluier weghalen bij officiŽle studie-onderdelen zoals tentamen. Ze heeft enkele dagen de tijd gekregen om over de eisen na te denken.

Wat de RuG gaat doen wanneer de studente weigert de nikaab bij bepaalde lesonderdelen af te doen, kan een woordvoerder nog niet zeggen. ''We gaan er vanuit dat we er samen wel uitkomen. Zo niet, dan zien we daarna wel verder.'' Volgens de woordvoerder laat de Groningse universiteit zich in haar beleid ten aanzien van de nikaab leiden door richtlijnen van de Commissie Gelijke Behandeling. Die oordeelde in 2003 dat een school in principe studentes mogen weigeren die een nikaab of boerka dragen, wanneer een open interactie tussen leerlingen en docenten zwaarder weegt dan het recht een sluier te dragen.

De nikaab-draagster is een Nederlandse vrouw die rechten studeert.