Chavez zet tv-station op zwart

Icoon BuitenlandsPresident Chavez van Venezuela heeft een onafhankelijke commerciële zender uit de lucht gehaald en er een staatszender voor in de plaats gezet. Radio Caracas Television zou volgens Chavez de mislukte coup uit 2002 hebben gesteund. Toen greep de oppositie de macht maar kon Chavez na enkele dagen weer terugkeren. De president noemde het station "één van de paarden van de apocalyps". Volgens hem ondermijnde het station de normen en waarden van de jeugd.

De zender die ervoor in de plaats is gekomen predikt de socialistische revolutie van Chavez, terwijl RCTV vooral bekend stond om het uitzenden van zes zeer populaire soaps. Het is de enige zender van de oppositie die in het hele land kon worden ontvangen.

Eerder gingen er al duizenden aanhangers van de oppositie de straat op omdat Chavez aankondigde de licentie van RCTV niet te willen verlengen. Maar ook leden van zijn eigen beweging zijn het niet met zijn beslissing eens.

Ook het volk is niet blij met de beslissing. Volgens een opiniepeiling is zeventig procent van de Venezolanen tegen de sluiting. Als belangrijkste reden werd niet het beperken van de vrijheid van meningsuiting gegeven maar het verdwijnen van de soaps.

Gisteravond liepen de straten van Caracas weer vol. De demonstratie werd uiteengeslagen door de politie. Daarbij werden waterkannonnen en traangas ingezet.

De Verenigde Staten, de Organisatie van Amerikaanse Staten en het Europees Parlement hebben de sluiting veroordeeld. Fervente aanhangers van Chavez verdedigen het besluit van de president door te wijzen op de journalistieke ethiek van de zender.

Met dank aan YellowBlacks voor de submit.