Honderdduizenden betogen in Istanbul

Icoon BuitenlandsHonderdduizenden mensen zijn zondagmiddag in Istanbul de straat op gegaan om hun trouw te betonen aan de door Mustafa Kemal 'AtatŁrk' (1881-1938) gestichte seculiere Turkse republiek. Dat meldden televisiestations.

De betogers keren zich tegen de regering van premier Recep Tayyip Erdogan, die op het punt staat een president aan te stellen bij wie AtatŁrks erfenis volgens de manifestanten niet in goede handen zou zijn.

De demonstratie is een vervolg op de massale bijeenkomst van 14 april in Ankara, toen 1,5 miljoen mensen op de been waren. De betogers menen dat het uitdrukkelijk wereldlijk ingerichte regeringsstelsel in gevaar is. De Turkse politiek is verdeeld over de vraag of een politicus van een partij die zijn wortels heeft in de politieke islam, onpartijdig president kan worden van Turkije.

De huidige regering van de partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AK) is populair en economisch liberaal. Maar de AK heeft haar wortels in het gematigde Turks islamisme en niet in het voor veel Turken heilige gedachtengoed van AtatŁrk.

De AK heeft zijn minister van Buitenlandse Zaken, Abdullah GŁl, voorgedragen om 16 mei de seculiere Ahmet Necdet Sezer als president op te volgen. De president wordt door het parlement gekozen. Daar heeft de AK sinds 2002 een grote meerderheid. GŁl heeft zondag beklemtoond dat hij er niet over piekert zijn kandidatuur op te geven.
Met dank aan TR_SoldieR, Nyrem en rarekwast, voor de submit.