Frankrijk gaat naar de stembus

Icoon BuitenlandsIn Frankrijk mogen vandaag 44,5 miljoen kiezers hun stem uitbrengen voor de presidentsverkiezingen. Het gaat om de eerste ronde. Een tweede ronde kan alleen vermeden worden als een kandidaat de absolute meerderheid haalt.

De zittende president Chirac doet niet meer mee en het is dus zeker dat Frankrijk een nieuw staatshoofd krijgt. Van de twaalf kandidaten zijn de rechtse Nicolas Sarkozy en de linkse Ségolène Royal de grootste kanshebbers. Uit opiniepeilingen blijkt dat zij vandaag de meeste stemmen zullen krijgen.

De extreem-rechtse Jean-Marie Le Pen en de kandidaat van de middenpartij Francois Bayrou zijn niet kansloos om de tweede ronde te halen. Daarin nemen de beste twee van de eerste ronde het tegen elkaar op. In zo'n tweede ronde kunnen rare dingen gebeuren: bij de vorige verkiezingen werd de ultra-rechtse Le Pen tweede en mocht meedoen aan de tweede ronde. De linkse stemmers in Frankrijk kozen toen in de tweede ronde voor de rechtse Chirac om te voorkomen dat Le Pen president zou worden.

Laat in onze poll weten welke kandidaat jij denkt dat er gaat winnen.