Verhofstadt hekelt Peter Jan Balkenende

Icoon Opmerkelijk De Belgische premier Guy Verhofstadt heeft een grote blunder begaan in de brief die hij heeft geschreven aan premier Jan Peter Balkenende over het Nederlandse drugsbeleid. In de aanhef van de brief staat "Aan de heer Peter Jan Balkenende, Minister-President van Nederland".

Blijkbaar vergat Verhofstadt in zijn woede dat het Jan Peter moest zijn. Hij is woedend op het feit dat de gemeente Maastricht 16 coffeeshops naar de grens met België wil verplaatsen. Maastricht wil dit doen om vervelende Belgische drugstoeristen uit de binnenstad te weren. De drugstoeristen mogen de drugs in België op zak hebben, maar het is verboden de drugs daar in te kopen. Verhofstadt wil geen coffeeshops vlakbij de grens en beroept zich op het Verdrag van Schengen, waarin staat dat Nederland met haar drugsbeleid geen overlast mag veroorzaken in buurlanden.

Burgemeester Gerd Leers van Maastricht vindt dat België meer naar zichzelf moet kijken. Hij stelt dat de wet daar zo krom is dat Maastricht genoodzaakt is om de vervelende drugstoeristen uit de stad te weren. Hij denkt dat het slechts een verkiezingsstunt is van Verhofstadt, omdat zijn partij bij de komende verkiezingen op een groot verlies staat. Met de actie zou hij makkelijk kunnen scoren.


Peter Jan, Minister-President van Nederland