Frans stenigingsproces begonnen

Icoon MisdaadGisteren is het proces begonnen tegen twee jongemannen van 20 en 19 jaar die in staat van beschuldiging worden gesteld voor de dood van Ghofrane Haddaoui, 23 jaar, die in oktober 2004 in Marseille (Frankrijk) is overleden aan de gevolgen van een steniging. Een derde jongeman van negentien jaar, die ook op de veroordeeldenbank zat, wordt alleen vervolgd voor het nalaten van een melding van een misdaad en is vrijgelaten. Op het moment van geweldpleging waren de daders minderjarig, twee van hen waren zeventien en een was zestien jaar.

Het lichaam van het meisje werd ontdekt door wandelaars op 19 oktober 2004 op een verlaten terrein, in het noorden van Marseille, niet ver van een winkelcentrum. Onderzoekers ontdekten een grote hoeveelheid bloed op de grond en tanden die her en der verspreid lagen. De tanden moeten door de kracht van de stenen uit haar mond zijn geslagen.

Lijkschouwing wees uit dat er in de vroege ochtend van 18 oktober een dertigtal slagen tegen de schedel zijn toegebracht die een hersenbloeding als gevolg hadden die de uiteindelijke doodsoorzaak is gebleken.

Dezelfde dag is er met Ghofrane’s mobieltje gebeld naar een jongen van 17 jaar, die een bekende is van de broer van Ghofrane, die hem beschrijft als gewelddadig. De jongen, die 8 november is verhoord, heeft toegegeven dat hij degene is die de slagen heeft toegebracht.

Vandaag, de tweede dag van het proces dat achter gesloten deuren plaatsvindt, hebben onderzoekers verklaard dat de twee hoofdverdachten schuldig zijn aan de misdaad, hoewel een van de twee nog steeds ontkent. Eén van de jongens zou haar vast hebben gehouden terwijl de ander haar met stenen bewerkte.

Volgens de advocaat van een van de verdachten is er een duidelijke drijfveer omdat het meisje werd beroofd van haar mobiele telefoon en haar pinpas, maar “dat is nog geen verklaring voor wat er is gebeurd”, verklaarde hij om aan te geven dat zijn client de misdaad en de aaneenschakeling van geweld niet kon verklaren.

De verdachte verklaarde eerder dat Ghofrane ‘s nachts met hem mee is gegaan, om later op haar besluit terug te komen waardoor hij boos werd. Hij had cannabis en drank gebruikt. In de rechtbank kwam hij echter op zijn verklaring terug en beschuldigde zijn vriend.

De twee verdachten riskeren een maximale gevangenisstraf van 30 jaar die verminderd kan worden met 15 jaar als het jongerenstrafrecht wordt toegepast.

Het vonnis wordt vermoedelijk aankomende vrijdag uitgesproken.