Voetbal: Uitslagen Eredivisie Speelronde 30

Icoon EredivisieHet einde van deze editie van de Eredivisie is in zicht met de dertigste speelronde deze week. Vandaag werd eerst om half een de wedstrijd in het Gelredome tussen Vitesse en Feyenoord afgewerkt. Om half drie begonnen de overige wedstrijden, namelijk die tussen Ajax en Heracles Almelo, Sparta en SC Heerenveen, FC Twente en FC Utrecht en het duel tussen degradatiekandidaten Excelsior en ADO Den Haag.

Feyenoord wist vandaag in de strijd om de vijfde plaats een keer te winnen na vier wedstrijden gelijk te hebben gespeeld. Bij Vitesse werd de wedstrijd afgesloten met een 0-1 winst, de eerste gewonnen uitwedstrijd sinds 29 december. In het begin van de eerste helft was Vitesse de beste ploeg, maar Timmer kon twee goede kansen van Pryor en Benson weren. Richting rust werden de Rotterdammers iets sterker, maar verder dan een paar ongevaarlijke afstandsschoten kwamen ze niet. Na rust waren de twee teams meer aan elkaar gewaagd en kwamen er ook voor Feyenoord kansen. Het leek echter uit te lopen op het vijfde gelijkspel op rij voor Feyenoord, maar in de 79e minuut kreeg Van Hooijdonk met wat geluk via De Guzman de bal en schoot de bal langs Stojkovic. Na het openingsdoelpunt drong Vitesse meer aan, maar de 0-1 stand werd ook de eindstand vanwege het missen van een enorme kans door Lazovic.

Ajax wist goed te profiteren van de misstap van PSV bij NAC Breda (1-1). De Amsterdammers wonnen namelijk met 3-0 van de nummer vijftien van de ranglijst, Heracles Almelo. Al vroeg in de eerste helft scoorde Sneijder de eerste goal, maar omdat Ajax slordig omging met de vele kansen bleef die score ook tot de rust staan. Vlak na rust scoorde Huntelaar twee keer in een tijdsbestek van drie minuten. Na die twee doelpunten kregen beide ploegen goede kansen, maar de stand bleef onveranderd tot het eind. SC Heerenveen heeft in Rotterdam bij Sparta gelijk gespeeld met 2-2. In de rust leek het een makkelijke middag te worden voor de Friezen, want binnen een half uur stonden zij al met 0-2 voor door doelpunten van Hansson en Gonzalo. Vlak na rust scoorde echter Roberts onverwacht tegen en dat zorgde voor grote opleving bij Sparta. Een kwartier voor tijd scoorde Polak de tweede treffer uit een strafschop na een zwaar bestrafte handsbal van Jong-a-Pin.

FC Twente wist thuis met 3-0 te winnen van FC Utrecht. Het leek een grote score te worden voor FC Twente doordat al binnen een half uur de 2-0 op het scorebord stond door doelpunten van Zomer en N'Kufo. Vlak voor rust kreeg Touma, aanvaller van FC Twente, echter rood vanwege een duw jegens Van Dijk en de wedstrijd zakte daarna in. In de blessuretijd van de tweede helft bepaalde Bakircioglu nog wel eindstand (3-0). Excelsior wist de strijd om ontsnapping van degradatie te winnen van ADO Den Haag met 3-1. Na een half uur stond het al 2-0 voor de Rotterdammers door doelpunten van Simr en Rojer. Tussen de doelpunten door kon El Moussaoui, speler van ADO Den Haag, met een rode kaart van het veld vertrekken. Vlak na rust moesten de Hagenezen nog een man missen omdat Bodde met twee gele kaarten moest vertrekken. Guijo-Velasco zorgde vervolgens voor de 3-0 op het scorebord. Kolk scoorde daarna nog een tegentreffer uit een vrije trap, maar voor de puntenverdeling maakte dat niets meer uit.