Eerste Airbus A380 steekt oceaan over

Icoon VervoerHet grootste passagiersvliegtuig ter wereld, de Airbus A380, vliegt maandag voor het eerst de Atlantische Oceaan over. Op de lange testvlucht gaat een bijna volledig aantal passagiers mee, de meesten werknemers van Airbus en gasten.

Het toestel, dat plaats biedt aan 555 reizigers, vliegt van Frankfurt naar New York en dan naar Chicago. Later maandag gaat er nog een Airbus A380 vanaf Frankfurt de lucht in om koers te zetten naar Los Angeles. Op de vluchten en de luchthavens worden allerlei zaken getest, zoals het 'aanmeren' van het toestel bij de gate, het manoeuvreren op de vliegvelden en het entertainmentprogramma aan boord.

Vertraging
De productie van de Airbus 380 heeft in de afgelopen jaren fors vertraging opgelopen. Het bedrijf heeft een grote reorganisatie aangekondigd waarbij ongeveer 10.000 banen verloren zullen gaan. Geen enkele Amerikaanse luchtvaartmaatschappij heeft tot nu toe belangstelling getoond voor het paradepaardje van Airbus.

Volgens analisten is het toestel te groot. Zo hebben bijvoorbeeld Delta en American Airlines op dit moment geen vliegtuigen in hun vloot die meer dan 300 passagiers kunnen vervoeren. "Niemand is tot nu toe failliet gegaan met vliegtuigen die te weinig stoelen hadden", aldus een Amerikaanse deskundige. De A380 wordt onder meer wel in AziŽ afgezet.