Besnorde Turkse vrouwen eisen zetels

Icoon OpmerkelijkFeministische kringen in Turkije zijn een ludieke actie begonnen om meer vrouwen in het parlement te krijgen. Door heel Turkije heen hebben zij posters opgehangen, met daarop een besnorde Turkse schone, die de vraag stelt: 'Is het noodzakelijk om een man te zijn?'.

Bekende Turkse vrouwen uit het bedrijfsleven en de televisie-wereld werken mee aan de actie. Initiatiefnemer is de 'Stichting om Vrouwelijke Kandidaten te Steunen' (KA-DER). Zij eist dat alle politieke partijen een beleid van positieve discriminatie gaan voeren en een quotum instellen van 33 procent voor vrouwelijke kandidaten op de kieslijsten voor zowel de plaatselijke als de landelijke verkiezingen.

In de traditioneel patriarchale cultuur van Turkije is het zeer slecht gesteld met de participatie van vrouwen in de politiek. Er zijn slechts 24 vrouwelijke parlementsleden. Dat is maar 4,4 procent; zelfs minder dan in het parlement van Atatürk in 1934, toen 4,6 procent vrouw was. De Turkse feministes noemen het een schande dat er in drie kwart eeuw geen enkele vooruitgang is geboekt.

Een andere reden voor de lage deelname van vrouwen aan de politiek, is het verbod op het dragen van een hoofddoek in overheidsinstanties. Desalniettemin zijn er ook positieve ontwikkelingen gaande. Zo is Turkije een van de weinige landen ter wereld die ooit een vrouwelijke premier heeft gehad. Van 1993 tot 1996 werd het land namelijk geleid door professor Tansu Çiller.






Zo goed, heren?