'Stimuleer zwangerschap onder studentes'

Icoon WetenschapDe Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) heeft vandaag een rapport gepresenteerd aan de overheid met als voornaamste suggestie dat het studentes gemakkelijker gemaakt moet worden om tijdens hun studie al kinderen te krijgen. In Nederland krijgt bijna de helft van de vrouwen hun eerste kind pas na het dertigste levensjaar.

Uit het rapport volgen nog meer adviezen. Zo wordt er gesteld dat het gemakkelijker moet worden voor jonge stellen om een geschikt huis te vinden. Ook moeten er maatregelen worden genomen om jonge ouders hun carrière makkelijker te laten combineren met kinderen.

Het zou medisch gezien veel beter zijn om op jonge leeftijd aan kinderen te beginnen. De RVZ stelt dat de heersende moraal onder vrouwen om eerst carrière te maken en dan pas aan kinderen te beginnen dit tegenwerkt. Veel mensen weten volgens gynaecoloog Didi Braat, voorzitter van de commissie die het rapport heeft opgesteld, ook niet dat de kans op het krijgen van een miskraam drastisch toeneemt na het dertigste levensjaar. Ook wordt de kans op het krijgen van kinderen met het syndroom van Down groter.

Er zijn nog meer factoren die het krijgen van kinderen op late leeftijd afraden. Zo worden ouderparen op latere leeftijd steeds minder vruchtbaar. Daardoor zijn regelmatig vruchtbaarheidsbehandelingen nodig. Ook de zogenaamde reageerbuisbaby's zijn geen goed alternatief: deze komen vaak te vroeg ter wereld en ze hebben een verhoogde kans op leer- en gedragsstoornissen in hun latere leven.

Overigens wil de RVS het krijgen van kinderen op latere leeftijd niet in een kwaad daglicht stellen. Er zijn namelijk ook argumenten vóór het krijgen van kinderen op latere leeftijd. Zo is de financiële situatie van ouders dan vaak beter op orde, hebben ouders een huis dat (beter) geschikt is voor de kinderen en zijn ze vaak mentaal beter in staat om kinderen op te voeden.

Met het rapport hoopt de raad te bereiken dat de regering het krijgen van kinderen weer op de agenda zet. Een voorbeeld van een manier om te stimuleren dat mensen op jongere leeftijd aan nageslacht beginnen, is bijvoorbeeld de studentenhuisvesting ook voor kinderopvang te laten zorgen. Zo kan een studie makkelijker met kinderen gecombineerd worden. Ook speciale startershuizen voor jonge gezinnen zijn een extra middel om dit te bereiken.