Piepjonge zakkenrollers nog steeds vast

Icoon MisdaadDe zes piepjonge zakkenrollers die vermoedelijk uit Roemenië komen, en die in januari in Amsterdam werden aangehouden, zitten nog steeds achter slot en grendel. De kinderen, tussen de 9 en 11 jaar oud, verblijven in een gesloten jeugdinrichting.

Door hun leeftijd kunnen de kinderen niet strafrechterlijk worden vervolgd. Justitie wil echter weten wie de kinderen hier aan het zakkenrollen heeft gezet. De jochies blijven overigens zelf nog steeds tegenwerken bij het onderzoek en vertellen onsamenhangende verhalen. Behoudens één lijkt de rest niet erg onder de indruk van de situatie waarin ze verkeren. ''De andere vijf zijn boos dat ze vastzitten en gedragen zich als grote jongens die het stoer vinden dat ze achter slot en grendel zitten. Ze gedragen zich ronduit vervelend. Ze lopen de hele dag te dreinen en te mekkeren'', aldus een woordvoerder.

Er hebben zich inmiddels zes mannen gemeld die verklaren familie te zijn van de jonge dieven. Eén van hen zegt dat hij een vader is, de anderen variëren naar eigen zeggen van oom tot neef. De Roemeense autoriteiten onderzoeken nu of zij daadwerkelijk familiebanden hebben met de kinderen.