Britse krant wil uitlevering Nederlander

Icoon BuitenlandsDe Britse boulevardkrant The Sun heeft dinsdag zijn lezers opgeroepen de Nederlandse ambassade in Londen te bestoken met telefoontjes en e-mails om te eisen dat een in Engeland veroordeelde Nederlander wordt uitgeleverd.

Het gaat om een man uit het Zeeuwse Yerseke die in 2003 door de Britse rechter werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar. Hij had in 2002 met te veel drank op in Wales een auto-ongeluk veroorzaakt, waardoor een 58-jarige hoteleigenaar het leven verloor. Zijn straf werd in hoger beroep teruggebracht naar vier jaar, nadat hij schuld had bekend.

Na twintig maanden van zijn straf te hebben gezeten, ontvluchtte de Nederlander de open gevangenis uit Gloucestershire en keerde terug naar Nederland. Pogingen om hem uitgeleverd te krijgen, strandden volgens The Sun op de weigering van Nederlandse autoriteiten.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zei dinsdagavond dat bij de ambassade na de publicatie in de ochtendkrant The Sun ongeveer drie of vier telefoontjes en circa elf e-mails zijn binnengekomen.