'Commissie Gelijke Behandeling te links'

PolitiekDe VVD en de PVV willen de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) opheffen omdat die in haar huidige samenstelling te links zou zijn. Dat bleek gisteren tijdens een overleg in de Tweede Kamer. Volgens PVV'er Sietse Fritsma is de CGB ongeloofwaardig. ''De commissie heeft zichzelf gediskwalificeerd door uitspraken in het verleden. Ook haar samenstelling met alleen maar linkse mensen is reden voor de ongeloofwaardigheid.'' Fritsma werd in zijn opinie gesteund door de VVD.

De PvdA vroeg zich af waar mensen met klachten over discriminatie dŠn heen moesten. Volgens Fritsma zou een klachtencommissie voldoen. ''Maar het gaat mij om opheffing van dťze commissie'', zo betoogde hij tevergeefs. Het voorstel om de CGB op te heffen vond namelijk gťťn meerderheid in de Kamer.

In november pleitte VVD-minister Rita Verdonk ook al voor opheffing van de CGB, nadat deze een haar onwelgevallige uitspraak had gedaan. De commissie vond dat een Utrechtse vmbo-school een islamitische docente die mannen geen hand wil geven, niet had mogen schorsen. Ook CDA-premier Jan Peter Balkenende had toen kritiek op de uitspraak, maar wilde niet zo ver gaan als Verdonk.

CGB
De belangrijkste taak van de Commissie Gelijke Behandeling is om door burgers ingediende klachten te onderzoeken en te behandelen. De CGB beoordeelt dan of de gelijkebehandelingswetgeving is overtreden. Een uitspraak van de commissie heeft overigens geen juridisch bindend karater. Dat is enkel een uitspraak van een rechter.

De CGB houdt zich verder onder meer bezig met het adviseren van de regering over de gelijkebehandelingswetgeving en het uitvoeren van onderzoek uit eigen beweging.

Weekblad Elsevier meldde vorig jaar dat het merendeel van de commissieleden een links gekleurde achtergrond heeft in vluchtelingenorganisaties, mensenrechtenactivisme of asieladvocatuur. Zo was ondervoorzitter Mieke van der Burg in het verleden enige tijd Kamerlid namens de PvdA.

Met dank aan eenbeetjejeuk voor de submit.