Man krijgt 3 miljoen euro van Belastingdienst

Icoon Financieel Een 67-jarige belastingbetaler krijgt 3,39 miljoen euro van de Belastingdienst. De dienst heeft volgens fiscalist Monique Ligtenberg "een van de grootste blunders ooit" gemaakt wegens een grove controlefout. Het gerechtshof heeft bepaald dat de man het geld mag houden.

De man wilde eigenlijk 3.419 euro aan hypotheekrenteaftrek opgeven, maar hij tikte op zijn belastingaangifte van 2001 echter 3.419.635 euro in. De fiscus ontdekte de typefout veel te laat, waardoor de man recht heeft op het door hem ingevulde bedrag. De Belastingdienst voert steeds meer controles elektronisch uit, maar dit hoge bedrag had eigenlijk handmatig gecontroleerd moeten worden.

Dankzij de enorme hypotheekrenteaftrek van de man komt zijn belastbaar inkomen elk jaar op nul uit. De man hoeft zijn hele leven dus nooit meer belasting te betalen. "Maar we betalen hem geen 3,39 miljoen euro contant op zijn rekening, hij mag voortaan die hele aftrek op zijn aanslag in mindering brengen", zegt een woordvoerder van de fiscus. "Dit was een grote, eenmalige fout van ons. Er zijn geen andere gevallen bekend: de schade blijft beperkt tot dit bedrag". De fiscus probeerde de fout bij het gerechtshof aan te vechten, maar verloor.

Met dank aan Xandius voor de submit.