Brein wil censuur mp3-site

Icoon Piracy Antipiraterijstichting Brein gaat Nederlandse providers vragen de toegang tot de muzieksite AllofMP3 te blokkeren. Volgens Brein verkoopt de site muzieknummers zonder dat de artiesten daarvoor een vergoeding krijgen. Dat heeft directeur Tim Kuik bevestigd tegen NU.nl.

De muzieksite is omstreden. De site stelt zelf dat het legaal opereert onder Russische wetgeving. De site betaalt een vergoeding voor verkochte muziek aan de Russische auteursrechtenorganisatie ROMS. Deze is echter niet internationaal erkend, waardoor het geld niet bij de juiste artiesten terecht kan komen.

Brein vindt censuur de juiste aanpak van deze site, omdat het de enige manier is om de site dwars te zitten. Er is moeilijk actie te ondernemen tegen de site, omdat deze niet onder het Nederlands recht valt. Het lijkt dat Brein haar kans ruikt, aangezien UPC vorige week had aangegeven 3000 kinderpornosites te zullen blokkeren. Ook gaven de politieke partijen van de komende regering aan radicale en extremistische sites te willen censureren. Brein stelt echter dat de plannen al voor het nieuws in ontwikkeling waren.

Met dank aan Honky voor de submit.