Saddam Hussein-museum in de maak

Icoon BuitenlandsKennissen van Saddam Hussein willen bij het graf van de voormalige Iraakse leider een museum inrichten. In de expositieruimte moeten onder meer de kleren die Saddam Hussein tijdens zijn executie droeg een plaatsje krijgen.

Een stamgenoot van Saddam Hussein liet weten dat aanhangers van de Iraakse ex-president ook in het bezit zijn van diens memoires, die hij in de gevangenis schreef. Hij suggereerde in The Times dat die geschriften wellicht zouden kunnen worden gepubliceerd.

Saleh Armouti, een lid van het advocatenteam dat Saddam Hussein verdedigde, bevestigde dat de voormalige Iraakse heerser in de gevangenis aan zijn memoires werkte. "Hij heeft me er zelfs uit voorgelezen. Vooral passages met zijn politieke gedichten en denkbeelden", aldus Armouti.

Saddam Hussein is begraven in Awja bij zijn geboorteplaats Tikrit. Op de begraafplaats liggen verscheidene familieleden van de ex-president, onder wie zijn zoons Uday en Qusay. Die werden in 2003 door Amerikaanse troepen vermoord.
Saddam Hussein