'Modellen mogen niet te dun en niet te jong'

Icoon GezondheidEen model van 1,75 meter lang moet zeker 57 kilo wegen. En ze mag niet jonger zijn dan zestien jaar. Dat vindt de Academy for Eating Disorders (AED), een internationale organisatie voor onderzoek naar, onderwijs over en behandeling van eetstoornissen.

De Academy doet een beroep op de mode-industrie om extreem magere modellen op de catwalk en in modebladen te weren. "De recente tragische dood van enkele modellen benadrukt de noodzaak van een regulering door de mode-industrie", zegt Eric van Furth, directeur behandelzaken van Centrum Eetstoornissen Ursula en voorzitter van de AED.

"Momenteel overlijden te veel modellen als gevolg van een eetstoornis. Met richtlijnen willen we de mode-industrie helpen gepaste maatregelen te nemen bij de bescherming van de gezondheid en het welzijn van haar modellen", aldus Van Furth.

Eetstoornissen kunnen ontstaan door een combinatie van genetische en omgevingsfactoren, waaronder sociaal-culturele invloeden als de binnen de mode-industrie heersende ultradunne standaard van het schoonheidsideaal.

De AED vindt dat een model een body mass index (BMI, het gewicht in kilo's gedeeld door het kwadraat van de lengte in meters) moet hebben van ten minste 18,5. Die waarde is door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) erkend als de grens voor ondergewicht.