'Bush brengt nationale veiligheid in gevaar'

Icoon OorlogDoor de nieuwe plannen voor Irak is de nationale veiligheid van de Verenigde Staten in het geding. Dat is het antwoord van de Democratische meerderheid in het Congres op de plannen van president George Bush om 21 duizend extra soldaten naar Irak te sturen.

"Dit voorstel brengt onze nationale veiligheid in gevaar door nog meer lasten op te leggen aan onze al overbelaste strijdkrachten, waardoor het nog moeilijker wordt op andere crises te reageren." De Democratische leiders verzekeren de 132.000 troepen die momenteel in Irak gestationeerd zijn wel van alle nodige middelen.

Nietemin moet aan de Iraakse politieke leiders duidelijk worden gemaakt dat zij de verantwoordelijkheid moeten gaan dragen voor hun land: "De escalatie van onze militaire betrokkenheid in Irak zendt precies de verkeerde boodschap, en daar zijn wij tegen."

De Democraten slaan president Bush om de oren dat hij de hint van de bevolking van zijn nederlaag bij de parlementsverkiezingen in november niet helemaal bevat: "Het Amerikaanse volk wil een koerswijziging in Irak. Wij zijn plan druk te blijven uitoefenen op president Bush om daarin te voorzien."