'It giet' nog wel een paar keer 'oan'

Icoon SchaatsenHet is vandaag precies tien jaar geleden dat de laatste Elfstedentocht is gereden. Door de zachte winters wordt de kans steeds kleiner dat er ooit nog een 'Tocht der Tochten' komt. Toch verwacht het KNMI dat de rit uit 1997, gewonnen door spruitjesteler Henk Angenent, niet de laatste is geweest. Ook deze eeuw zal de Friese tocht nog wel een keer of tien gehouden worden, meent het KNMI. Afgelopen eeuw werd de tocht 15 keer verreden.

Als wereldwijd de temperatuur met maximaal 6 graden Celsius stijgt (hetgeen het KNMI verwacht), zal het tien keer koud genoeg zijn voor een Elfstedentocht, zo voorspelt het KNMI. Bij een temperatuurstijging tussen 1,4 en 5,8 graden komen er wellicht meer. Bij een stijging van 8 graden zijn er echter helemaal geen tochten meer te verwachten. Het Meteorologisch Instituut benadrukt wel dat het slechts om voorspellingen gaat. De realiteit kan heel anders uitpakken.

In de vorige eeuw heeft het ook ooit 22 jaar geduurd voordat de Elfstedentocht weer kon worden verreden. Na 1963 duurde het tot 1985. Maar toen werd de tocht ineens bijna drie keer achter elkaar gereden. Overigens had de Elfstedentocht mogelijk in de winter van '78/'79 ook gereden kunnen worden, als men toen het aantal kluunplaatsen had gehanteerd wat men in de jaren '80 ging toepassen (ook ijstransplantatie werd toen nog niet gedaan). Maar dan nog blijft er een groot gat zitten tussen de strenge winters van 1963 en 1979.

Tenslotte nog de verwachting van weerman Piet Paulusma, adviseur van de Elfstedenorganisatie. Hij verwacht vóór 2040 nog vier tochten en tussen 2040 en 2100 drie tochten. Volgens hem is vanaf het moment dat de route is dichtgevroren, nog tien dagen vorst nodig om het ijs dik genoeg te krijgen.



Toenmalig voorzitter Henk Kroes in 1997:
'It giet oan'