Weer militairen in de fout

Icoon BinnenlandsNederlandse militairen zouden zich vlak voor kerst ernstig hebben misdragen in de Amsterdamse club 11. De beschuldigingen bestaan uit het bedreigen van een portier met de dood, en het innemen van harddrugs. De marechaussee heeft naar aanleiding van deze aantijgingen een onderzoek ingelast.

Een groep militairen, bestaande uit 15 man, was op 22 december aan het feesten in club 11. De problemen begonnen toen ťťn van de stappers cocaÔne ging snuiven. Hij werd betrapt door het personeel, waarop de manager, M. van Dorst, het gezelschap vroeg om te vertrekken. Hierop kreeg hij een grote mond en verscheidene mannen lieten een overheidspasje zien met de mededeling dat de manager 'hen niets kon maken omdat ze van de politie waren'.

Tijdens het verlaten van de club zou een militair tegen de portier hebben gezegd: "Ik kom net uit Afghanistan. Daar heb ik heel veel moslims gedood. En jij bent de volgende op mijn lijst", aldus een ooggetuige.

De marechaussee zegt de bedreiging en het drugsgebruik te onderzoeken. "Over beide hebben we getuigenverklaringen." De politie heeft de zaak eerst onderzocht. Zij verhoorde getuigen en vroeg camerabeelden op. Omdat de verdachten militairen bleken, is het onderzoek overgedragen aan de marechaussee. De landmacht weet nog niet bij welk onderdeel de militairen horen.