Europeaan nog tegen homohuwelijk en softdrug

Icoon EuropaEen meerderheid van de Europeanen is nog atijd tegen het legaliseren van het gebruik van softdrugs als hasj en wiet. Ook het homohuwelijk kan nog maar op weinig enthousiasme rekenen in Europa. Nederlanders zijn op beide onderwerpen de grootste voorstanders.

Dat blijkt maandag uit de Eurobarometer, uitgevoerd in opdracht van de Europese Commissie. Tegelijkertijd blijkt uit de peiling dat de steun voor de Europese grondwet - vorig jaar bij referendum in Nederland afgewezen - het afgelopen halfjaar in Nederland met 6 procentpunt is gegroeid tot 59%.

Over heel de EU gezien is 44% van de bevolking van mening dat homo's en lesbiennes moeten kunnen trouwen. In Nederland is 82% voor.

Adoptie van kinderen door homoseksuele stellen moet worden toegestaan, zegt slechts 32% van de Europeanen en 69% van de Nederlanders. De weerstand is het grootst in Griekenland, Letland en Polen.

Legalisering van het gebruik van cannabis heeft de steun van slechts ťťn op de vier EU-burgers. Vooral Finnen en Zweden zijn erg tegen het vrijgeven van softdrugs. Nederlanders zijn opnieuw de grootste voorstanders, al halen die zelfs ook bij ons met 49% nog geen absolute meerderheid.