Wilders: Asielbesluit is ramp voor het land

Icoon PolitiekDaar waar andere partijen vandaag gematigd positief, neutraal of enigszins kritisch zijn over de oplossing die het kabinet aandroeg in de asielzoekers kwestie, is PVV-leider Geert Wilders uitermate verbolgen: ''De redding van een broos kabinet is een ramp voor het land,'' Hij verweet vanmiddag in het Kamerdebat de VVD-bewindslieden dat ze ''slappe knieŰn'' en geen ''ruggengraat'' hebben.

Ook verweet hij het CDA ''gedraai''. De minister-president maakte volgens hem een ''pirouette van jewelste.''

VVD-fractievoorzitter Mark Rutte hield Wilders voor, dat zijn partij het landsbelang boven het partijbelang had gesteld. Ook als de VVD-bewindslieden uit het kabinet zouden zijn gestapt, zou er gestopt worden met het uitzetten van de asielzoekers.

Wilders hield vol dat het niet in het landsbelang is ''als de wet niet wordt gehandhaafd. Als mensen die zich niet aan de regels houden, toch in dit land mogen blijven. Als er nog meer gelukszoekers komen en niemand nog dit land zal verlaten.'' Volgens Wilders ''moet je voor een streng vreemdelingenbeleid niet bij de VVD zijn.''

Tevereden
Over het algemeen lijkt de Tweede Kamer tevreden over de tegemoetkoming die het kabinet woensdagnacht deed in het conflict over de uitzettingen van uitgeprocedeerde asielzoekers die langer dan vijf jaar in Nederland verblijven.

PvdA-leider Wouter Bos toonde zich vooral blij met de uitkomst. SP-leider Jan Marijnissen feliciteerde premier Jan Peter Balkenende zelfs met het resultaat. Hij gaf verder aan dat na de portefeuillewijziging Verdonk kan aanblijven, ondanks de aangenomen motie van afkeuring.

Alleen VVD en de PVV zijn faliekant tegen het compromis van het kabinet. Volgens hen is een uitzetstop juridisch en praktisch onuitvoerbaar en bovendien vrezen zij een aanzuigende werking.