Staatsgreep op Fiji

Icoon Buitenlands Het leger van Fiji heeft de macht overgenomen in de archipel in de zuidelijke Grote Oceaan. Commandant Voreqe Bainimarama liet tijdens een rechtstreeks uitgezonden rede op de televisie weten dat de regering van Fiji is ontslagen, omdat premier Laisenia Qarase weigerde af te treden.

Militairen omsingelden eerder op de dag al het huis van de eerste minister en grendelden regeringsgebouwen af. Tussen premier Qarase en Bainimarama speelde al lange tijd een machtsstrijd. Bainimarama verweet de regeringsleider dat hij de spanningen tussen de Melanesische meerderheid en de minderheid van etnische IndiŽrs vergrootte. Zo wilde hij dat de regering af zou zien van een voorgenomen amnestie voor de daders van een gijzelingscoup zes jaar geleden. Ook is het leger de wijdverbreide corruptie een doorn in het oog. De commandant zei dat er snel een interim-regering zal worden benoemd en er verkiezingen zullen volgen. De militaire leider bezwoer dat de machtsovername niet permanent zal zijn.

Qarase had Nieuw-Zeeland en AustraliŽ gevraagd militairen te zenden om een staatsgreep te voorkomen. Beide landen wilden daar niets van weten en zeiden "botweg nee", vertelde Qarase de Britse omroep BBC, terwijl militairen aan de poort van zijn woning stonden.

Het is de vierde coup in twintig jaar op Fiji, een archipel van ruim driehonderd vulkanische en koraaleilanden, circa 1700 kilometer ten noorden van Nieuw-Zeeland. De eilandengroep, een voormalige Britse kolonie, is een van de meest ontwikkelde landen van de Pacific. De economie draait vooral op toerisme en landbouw.Fiji