Helikopter stort neer in Noordzee

Icoon OngelukOngeveer 25 kilometer uit de kust bij Den Helder is rond kwart voor twaalf gisteravond een helikopter met 17 inzittenden in de Noordzee gestort. De helikopter zond iets na half twaalf noodsignalen uit en maakte vlak daarna een noodlanding in de buurt van de Razende Bol bij Texel. De kustwacht, politie en marine zijn meteen een grote zoekactie begonnen.

Volgens de kustwacht zijn rond 01:00 uur alle 17 mensen uit de zee gehaald. Over de toestand van de slachtoffers is nog niets bekend. Twee vaartuigen van de kustwacht, twee reddingsboten en een helikopter van de marine deden mee aan de zoekactie. Aan boord van de helikopter waren mensen van een boorplatform dat kampte met stroomproblemen. Ze waren op weg naar het vasteland toen de helikopter vermoedelijk technische problemen ondervond.

Update 01:58 uur
Ondertussen is bekend geworden dat het ging om een helikopter van de kustwacht die bezig was om mensen te evacueren van een boorplatform van de NAM. Het platform ondervond een grote storing. Alle installaties vielen uit waaronder de stroomvoorziening. De helikopter had al een deel van de crew afgezet op een ander booreiland en was bezig om 13 bemanningsleden van het boorplatform naar Den Helder te brengen. Om half twaalf werden er motorproblemen gemeld en niet lang daarna raakte de helikopter te water.

Eén van de personen die te water is geraakt is onderkoeld en werd door een andere helikopter naar Den Helder gevlogen, om daar medische hulp te ontvangen. De overige drenkelingen worden per schip naar Den Helder gebracht waar ambulances klaar staan voor medisch onderzoek. Over de nationaliteit van de slachtoffers valt nog weinig te zeggen, omdat een crew in de boorindustrie vaak een internationale samenstelling heeft. In Den Helder is een crisiscentrum ingericht.

Met dank aan F4T4L_3RR0R voor de submit.