Vreemd gelachtig object in Noorse zee

Icoon Wetenschap Een mysterieuze gelachtige bal heeft voor een raadsel gezorgd bij Noorse wetenschappers. De fotograaf Rudolf Svensen heeft een foto gemaakt van dit verschijnsel toen hij aan het duiken was in het Matre fjord in het westen van Noorwegen.

Wetenschappers hadden eerst geen idee wat het vreemde object zou kunnen zijn. "Het was 50-70 centimeter in diameter en leek op een grote strandbal. Het was doorzichtig maar had een soort rood koord in het midden. Het was een beetje science-fiction", zei de fotograaf en getuige Svensen in de krant Bergens Tidendes.

Svensen besloot contact op te nemen met professor Torleiv Brattegard van de Universiteit van Bergen. Deze nam contact op met andere experts om het mysterie op te lossen. Brattegard dacht eerst dat het een organisch object was en wellicht een onbekende diersoort in Noorwegen. "Het zou een dier kunnen zijn, de overblijfselen van algen, iets dat levend is, of een mysterieuze opeenhoping van micro-organismen", legt Brattegard zijn eerste theorieën uit.

Het verhaal bereikte daarna de Noorse nationale televisie. Brattegard denkt het mysterie nu opgelost te hebben. Arne Fjellheim, een collega van Brattegard die werkt bij het Stavanger Museum, vond het vreemde object lijken op een organisme die hij eerder op een Nieuw-Zeelandse foto had gezien. Er werd direct contact opgenomen met een professor in de zoölogie en inktvisexpert uit Nieuw-Zeeland.

Deze concludeerde dat de vreemde gelachtige bal een grote eizak is van een inktvis. "De gelachtige klomp bevat meerdere bevruchte eieren. Dit is helemaal geen bekend gezicht, want inktvissen behoren tot de meest ontoegankelijke dieren die er bestaan", legt Fjellheim uit. Er blijken veel inktvissen te leven aan de kust met Noorwegen en ze worden dan ook veel gevangen en als aas gebruikt. Maar ondanks dat, is er extreem weinig bekend over hun voortplanting."Het leek op een grote strandbal"