Poetin uit kritiek op VS

Icoon Buitenlands De Russische president Vladimir Poetin heeft woensdag op verholen wijze kritiek geleverd op de houding van de Verenigde Staten in het overleg met Noord-Korea. Hij deed zijn uitspraak in een televisieprogramma waarin Russen hem live vragen mochten stellen.

Volgens Poetin werd het regime in Pyongyang er ongeveer toe gedwongen de internationale gemeenschap te negeren. "Ik denk dat een van de redenen (waarom de proef werd genomen) is dat niet alle deelnemers aan het overleg de juiste toon konden vinden". Hij verwijst daarmee naar het zeslandenoverleg over Noord-Korea's nucleaire programma, waaraan de VS, Rusland, Japan, China en Noord- en Zuid-Korea deelnemen.

"Je moet zorgen dat een situatie nooit uitzichtloos wordt. Je moet een van de deelnemers aan de onderhandelingen nooit in zo'n situatie manoeuvreren waar geen ontsnappen aan is behalve dan de zaak te laten escaleren", zei Poetin. Het zeslandenoverleg zit sinds vorig jaar november muurvast.

Poetin noemde verder de nucleaire test "onacceptabel", maar meent dat hervatting van het overleg de enige uitweg uit de huidige crisis is.



Vladimir Poetin