PvdA pleit voor gedragscode TV-makers

Icoon PolitiekDe PvdA pleit voor een gedragscode voor programmamakers. Televisiemakers zouden in debat moeten treden met kijkers om zo te bepalen wat wel en niet kan, schrijven de Tweede Kamerleden Jeroen Dijsselbloem en Martijn van Dam woensdag in een open brief in dagblad Trouw.

Aanleiding hiertoe is het meedoen van Natasia aan het Talpa-programma de Gouden Kooi. Zij liet haar twee kinderen achter voor een mogelijk jarenlang verblijf in een villa in de hoop die uiteindelijk te winnen. In de strijd om de kijker verschuift de morele grens steeds een beetje, meent de PvdA. "Wie niet shockeert, verliest kijkers. En wie kijkers verliest, verliest inkomsten.''

De partij meent dat er voor programma's met dergelijk grote hoofdprijzen altijd wel mensen te vinden zijn die gek genoeg zijn om hun kinderen in de steek te laten of om zichzelf te vernederen. "Hun lot ligt in handen van programmamakers'', schrijven Dijsselbloem en Van Dam.

De PvdA wil de programma's uitdrukkelijk niet verbieden. De partij wil niet aan de vrijheden van televisiemakers komen. "Uitingsvrijheid is een van de belangrijkste pijlers van onze vrije samenleving. Daar mag op geen enkele wijze afbreuk aan worden gedaan. De bestaande wettelijke beperkingen op de uitingsvrijheid zijn ruim voldoende'', aldus de PvdA, die hiermee een ander standpunt inneemt dan het CDA.

Het CDA sprak zich eerder uit tegen het op televisie brengen van De Gouden Kooi en wilde ook het BNN-programma Spuiten en Slikken laten verbieden.