Aanhoudingen bij demonstraties Arnhem

PolitieDe politie heeft in Arnhem gisterenmiddag 47 mensen aangehouden tijdens strenge identiteitscontroles bij demonstraties. De politie had 300 agenten op de been omdat de extreem-rechtse Nederlandse Volks Unie (NVU) met een kleine honderd man een demonstratie hield.

De bijeenkomst lokte een tegendemonstratie van de plaatselijke Socialistische Partij uit met ongeveer 15 deelnemers. Nog eens circa 50 antifascisten hadden geen demonstratievergunning, maar kwamen op een andere plek bijeen. Alles verliep rustig, de drie groepen werden gescheiden gehouden door het spoor in Arnhem, waarvan de onderdoorgangen en overgangen werden bewaakt door politie en ME.

GroenLinks
Van de aangehouden personen bezaten er twee hennep, de anderen hadden geen identificatiebewijs op zak, ondanks een aangekondigde strenge identiteitscontrole. Onder de aangehouden personen is Wieneke de Waard, fractievoorzitter van GroenLinks in Arnhem. Ze was volgens haar fractiegenoot Malika Achekar onderweg naar het verkiezingscongres in Zwolle en is bij het NS-station aangehouden.

Mensen die opgepakt zijn, moesten iemand naar het politiebureau laten komen met hun identiteitspapieren. Achekar heeft het bewijs van De Waard opgehaald. De arrestanten konden na controle van de papieren met een boete vertrekken, aldus de zegsman van de politie.


ANP-foto
Aanhangers van de NVU gisteren in Arnhem