Anti-nazi aangeklaagd wegens gebruik nazi-symbolen

Icoon BuitenlandsDe Duitser JŁrgen Kamm, een fel tegenstander van rechts-extremisme, moest woensdag voor een rechter verschijnen wegens het gebruik van nazi-symbolen op zijn anti-nazi handelswaar. Volgens openbaar aanklager Bernhard HšuŖler verbiedt de Duitse wet nadrukkelijk het gebruik van alle symbolen die geassocieerd kunnen worden met het nazi-regime, ongeacht de context waarin deze gebruikt worden. Tegen Kamm wordt een boete geŽist van 6000 euro.

Kamm, eigenaar van het postorderbedrijf Nix Gut, zei niet te begrijpen waarom hij is aangeklaagd. Voor de rechter benadrukte hij dat een swastika in een rode cirkel, duidelijk met een rode lijn doorstreept, internationaal als anti-nazi symbool wordt herkend. "Ik geloof in mijn product. Elke burger zou zich tegen rechts-extremisme moeten uitspreken", aldus Kamm die, naar eigen zeggen, door het strafrechtelijk onderzoek financieel nagenoeg geruÔneerd zou zijn.

Meerdere Duitse politici hebben de rechtszaak bekritiseerd, waaronder Claudia Roth van de politieke partij Die GrŁnen. Volgens Roth is de juridische gang van zaken contraproductief en een geschenk voor extreemrechts. Als blijk van steun voor Kamm maakte Roth zich 'schuldig' aan het dragen van een anti-nazi button met daarop een met een rode lijn doorstreepte swastika.

Het Duitse federale gerechtshof bepaalde in 1973 dat het legaal is om een swastika te produceren, onder voorwaarde dat deze duidelijk is aangepast en wordt gebruikt om tegen het nazisme te protesteren. De rechter doet hoogstwaarschijnlijk komende vrijdag uitspraak.


Gegen das Gesetz?