Moslimleiders willen duidelijk pauselijk excuus

De uitleg die paus Benedictus XVI gisteren heeft gegeven over zijn gewraakte uitspraken die de islam in verband brachten met geweld, hebben bij de meerderheid van moslimleiders in de wereld het ongenoegen niet weggenomen. Ze eisen heldere excuses.

De paus betuigde, in tegenstelling tot veel media gisteren min of meer meldden, niet zijn spijt voor zijn gewraakte uitspraak, maar zijn spijt omdat die uitspraak in de islamitische wereld tot woede heeft geleid. Ook gaf hij aan groot respect te hebben voor het islamitische geloof.

In reactie op de uitleg van katholieke kerkvorst sprak een aantal moslimleiders wel over ''een stap in de goede richting''. Maar anderen eisten meer. Spijt is volgens hen niet hetzelfde als echte excuses. ''We willen dat hij erkent dat hij zich heeft vergist en dat de islam een religie van vrede is, van samenwerking en broederschap tussen het Westen en het Oosten'', aldus Mohamed Habib, de tweede man van het machtige Egyptische Moslimbroederschap.

Hamas
Radicale moslims reageerden met dreigementen. Het Verbond van de Jihadisten in Irak richtte zich tot ''alle moslims'' en roept hen op wraak te nemen op ''christenen en joden wier religies vijandig staan tegenover de islam''. De tak van terroristennetwerk al-Qaeda in Irak beloofde via een internetsite ''het kruis te verbrijzelen'' en ''de jihad te voeren tot het westen is verslagen.'' In de Zuid-Iraakse stad Basra werd vanochtend nog geprotesteerd tegen de uitspraken van paus Benedictus XVI. Ze staken een pop in brand die de paus voorstelde en eisten excuses van de kerkvorst.

Aan de andere kant hebben de moslimleiders die excuses eisen van de paus, hun eigen volgelingen gewaarschuwd voor de consequenties van gewelddadige acties, na het platbranden dit weekeinde van kerken in de Palestijnse gebieden en de moord op een katholieke non in Somalië. De Hamas heeft de aanslagen op kerken op de Jordaanoever scherp veroordeeld: ''Alle Palestijnse burgers moeten ophouden met aanvallen op christelijke kerken in de Palestijnse gebieden. De christelijke broeders zijn onderdeel van het Palestijnse volk.'' Een katholieke kerk in Jenin wordt dag en nacht bewaakt door zwaar bewapende strijders van de Islamitische Jihad.