Oud-president Iran: Holocaust historisch feit

Icoon Iran De voormalige president van Iran, Mohammed Khatami, heeft in het Amerikaanse tijdschrift Time de Holocaust "een historisch feit" genoemd. Hiermee gaat hij in tegen de opvattingen van de huidige president Mahmoud Ahmadinejad, die de Holocaust ziet als "een mythe".

Khatami staat bekend als een hervormingsgezinde politicus. Hij was de president van Iran van 1997 tot 2005. In eigen land is Khatami een tegenpool van de conservatieve Ahmadinejad. In Iran is er veel kritiek op zijn bezoek aan de Verenigde Staten. Hij denkt overigens dat Ahmadinejad de Holocaust niet ontkend heeft.

De oud-president zegt in het interview de gijzelingskwestie uit 1979 te betreuren. Daarin gijzelden radicale Iraanse studenten 52 Amerikanen voor 444 dagen in de Amerikaanse ambassade in Teheran. Wel noemt Khatami de gijzelingskwestie "een revolutionaire reactie op een halve eeuw waarin de Verenigde Staten Iran in gijzeling hielden".

Khatami maakt een reis door de Verenigde Staten. Hij bezoekt daar onder meer een aantal universiteiten. Hij wil door middel van een dialoog Iran en de VS dichter tot elkaar brengen. Tijdens een speech van Khatami in Washington werd er veel geprotesteerd. Zo schreeuwde een demonstrerende meute "Khatami is een terroristenvriend".