Meer aandacht voor normen en waarden op school

Icoon OnderwijsScholen moeten meer aandacht besteden aan normen en waarden en zaken als discipline. Dat vinden Nederlanders en ouders blijkens de Onderwijsmeter 2006, die minister Maria van der Hoeven (Onderwijs) woensdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Vergeleken met vorig jaar zijn de ouders iets meer tevreden over het onderwijs. Het vmbo krijgt van ouders het rapportcijfer 7,4. Daarmee krijgt het vmbo, dat vaak onder vuur ligt, hetzelfde cijfer als het voortgezet onderwijs als geheel.

Ouders maken zich meer dan voorgaande jaren zorgen over de toegenomen gedragsproblemen van leerlingen. Dat wordt gezien als een groot probleem in het voortgezet onderwijs, zeker bij het vmbo in de grote steden.

Opmerkelijk is verder dat een ruime meerderheid van de Nederlanders (71 procent) en de ouders (76 procent) vindt dat basisscholen ook zonder Cito-toets een goed advies kunnen geven over de schoolkeuze voor het voortgezet onderwijs. De helft van de ondervraagden vindt dat de eindtoets leidt tot te veel stress onder leerlingen en ouders.