Pastor 36 uur opgesloten in een kast

Icoon Bizar Een zwerver overviel maandag in het Utrechtse Kockengen een pastor van 72 jaar en stopte deze in een kast. 36 uur zat de man opgesloten, voordat iemand hem uit zijn benarde positie kwam bevrijden.

De pastor doet zijn verhaal. "Het was even na elf uur toen hij (de zwerver, red.) hier aan de deur kwam. Ik kende hem wel, een jaar of vier, vijf geleden kwam hij ook wel eens langs. Hij kwam betalen, zei hij. Ik had hem destijds geld geleend". Maar de zaak liep anders. Net toen de pastor koffie wilde zetten voor de zwerver in de keuken, kwam de zwerver met een mes op hem af. "Ik ga je doodsteken", zei hij. De pastor greep het mes, maar raakte daardoor gewond aan zijn vingers. De pastor werd tegen het aanrecht gedrukt en moest het mes loslaten. "Bankpas, zei hij. Die lag boven. Hij dwong me de trap op, ik gaf hem de pas en moest de pincode op een briefje schrijven. Hij deed de kastdeur open, ik moest erin en hij draaide de sleutel om".

Toen begon het avontuur van 36 uur. De pastor probeerde de inbouwkast open te krijgen, maar zonder succes. Hij probeerde te kloppen en te bonzen, zodat andere mensen hem zouden horen. Ook dat werkte niet. De buren waren op vakantie. Normaal kwam er elke dinsdag iemand op bezoek, maar die kwam dit keer niet omdat de pastor eigenlijk naar de uitvaart van kardinaal Willebrands zou zijn gegaan.

In de kast kon de pastor geen verschil tussen dag en nacht zien. "Honger heb ik niet gehad, wel veel dorst", aldus de 72-jarige. De kast stond vol met kleding en schoenendozen. De man kon alleen staan als hij beide voeten achter elkaar zette. Door wat dozen te verplaatsen kon hij een zitplaats creëeren en de tweede nacht zelfs wat slapen. "Ik dacht dat het al woensdagochtend was geweest, toen mijn secretaresse mij vond".

De overval was een schok, maar het was erger dat de man een bekende was bij de pastor. "Je snapt niet dat iemand zoiets kan doen. In september neem ik afscheid van de parochie, ik ga met emeritaat. Naar dat ik dit nu net moet meemaken. Ik ben blij dat het goed is afgelopen, maar het was geen prettige ervaring".De pastor en zijn kast.
Had nu maar een mobiele telefoon bij je gehad...Met dank aan Kozzmic voor de submit.