'IsraŽl gebruikt chemische wapens'

Icoon OorlogDe doktoren die de dodelijke slachtoffers van de oorlog in Libanon schouwen, stellen dat IsraŽl tijdens de bombardementen gebruik heeft gemaakt van chemische wapens. De lichamen die de doktoren onder ogen kregen, waren verkoold op een manier die ze nog nooit eerder hadden gezien.

Bachir Cham, een Belgisch-Libanese dokter in Sidon ontving acht slachtoffers na een IsraŽlische luchtaanval. Cham heeft 24 monsters genomen van de lichamen om te testen wat de doodsoorzaak was. Hij denkt dat de doodsoorzaak gezocht moet worden bij chemicaliŽn.

"De slachtoffers waren zo zwart als roet, dus ze hebben zeker weten chemische wapens gebruikt. Ze zijn helemaal zwart, maar het haar en de huid is nog helemaal intact. Echt verbrand zijn ze dus niet, dan moet het iets anders zijn", aldus dr. Cham. "Als je iemand met benzine verbrandt dan zou het haar afgebrand zijn, en de huid tot op het bot weg. De IsraŽli's gebruiken honderd procent zeker chemische wapens", vervolgt de Libanese dokter zijn verhaal.

Raed Salman Zeinedine, directeur van het Tyre Government Hospital, is het met dr. Cham eens. "We zien abnormale brandwonden, heel anders dan we in eerdere oorlogen gezien hebben. De slachtoffers zijn gekrompen tot half de grootte van de normale lengte. In eerste instantie denk je dat het een kind is, maar later blijkt het een volwassen man te zijn", zo beschrijft Zeinedine.

Het IsraŽlische leger zegt alleen maar conventionele wapens en ammunitie te gebruiken. "Het kan zijn dat dat een lichaam verbrand is door vuur of de kracht van de explosie, maar tussen dat en suggereren dat we illegale dingen doen zit een groot verschil", verklaart Jacob Dallal, een woorvoerder van het IraŽlische leger. De Libanese minister van gezondheid Mohammed Khalife weet nog niet zeker wat de oorzaak is. "We gaan morgen monsters versturen, maar we hebben momenteel nog geen bevestiging dat er illegale wapens gebruikt zijn", aldus Khalife.

Ruim twee weken nadat IsraŽl Libanon heeft binnengevallen zijn er al veel slachtoffers gevallen. In Libanon zijn er nu al minstens 418 mensen omgekomen, voornamelijk burgers. De veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft vanmiddag een spoedvergadering belegd na het bloedige bombardement op de Libanese stad Qana, waarbij meer dan vijftig burgers om het leven kwamen.