Loco-burgemeester A'dam met poep bekogeld

In Letland zijn vandaag voorstanders van een 'Gay Pride' met onder meer zakjes stront bekogeld. Onder de bekogelden bevonden zich onder andere loco-burgemeester Tjeerd Herrema (PvdA) van Amsterdam en EuroparlementariŰr Sophie in 't Veld (D66).

Het stadsbestuur van de Letse hoofdstad Riga had de 'Gay Pride' gisteren verboden. Voorstanders van de parade woonden vanochtend een kerkdienst bij, en werden bij het verlaten van het gebedshuis opgewacht door een menigte anti-homo demonstranten die hen 'trakteerden' op menselijke uitwerpselen.

Herrema spreekt van een ''schokkende gebeurtenis'' dat een manifestatie die stil en vreedzaam was bedoeld, zo werd verstoord door betogers. Hij hekelde de gebrekkige politiebescherming voor de homo's en sympathisanten van de 'Gay Pride'. Hij verklaarde verder dat er nog veel moet gebeuren in Letland voordat er van een gelijke behandeling van homo's sprake is.

Letland trad in 2004 toe tot de Europese Unie. Het land heeft zich daarbij onder meer verplicht de rechten van homo's te waarborgen.