Politie raakt peperdure minihelikopter kwijt

Icoon PolitieDe Amsterdamse politie is op zoek naar een minihelikopter die zij tijdens een proefvlucht is kwijtgeraakt. Op 28 juni werd een proefvlucht uitgevoerd met de minihelikopter, maar door onbekende oorzaak raakte de helikopter uit koers en verdween achter de bomen. Een zoektocht, onder andere met speurhonden, leverde echter niets op. Mogelijk ligt het toestel in de Amstel.

Het bedrijf Tedas, uit Zutphen, had het toestel uitgeleend aan de politie. In de toekomst moeten de kleine toestellen worden voorzien van camera's zodat de politie opnames kan maken vanuit de lucht. Dit zou met name handig kunnen wezen tijdens bijvoorbeeld grote evenementen, demonstraties en voetbalrellen. De Amsterdamse politie is er niet blij mee dat het toestel is verdwenen en zegt "de eerlijke vinder te belonen".

Mogelijk zijn de agenten die met het toestel aan het oefenen waren overmoedig geweest, zo denkt Tedas. "In een sporthal heeft iedereen het revolutionaire apparaat snel onder controle, maar in de openlucht is het een ander verhaal. Dan krijg je te maken met andere invloeden en is het mogelijk dat je het toestel snel uit het oog verliest", zo zegt directeur Harriëtte van Kuijk.

Minihelikopter De zogenaamde Air Robots kosten per stuk duizenden euro's. "Hoeveel precies is afhankelijk van de apparatuur die je onder het toestel hangt, maar het zijn duidelijk geen prijzen voor de gewone consument", stelt Van Kuijk. Het bedrijf heeft inmiddels al meerdere toestellen uitgeleend aan brandweer- en politiekorpsen in Nederland om uit te proberen.