Miljoenen Amerikanen verstoken van medische hulp

Icoon BuitenlandsVanaf morgen moeten ruim vijftig miljoen Amerikanen, dat is ongeveer een zesde van de gehele bevolking, kunnen bewijzen dat ze legaal verblijven in de Verenigde Staten. Doen ze dit niet dan kunnen ze geen gebruik maken van Medicaid. Dit is een programma voor gesubsidieerde medische hulp voor armere Amerikanen.

President Bush heeft afgelopen februari een wet getekend die het moet voorkomen dat mensen die illegaal in de VS verblijven gebruik kunnen maken van medische zorg. Het lijkt nu echter zo te zijn dat miljoenen niet over de juiste papieren beschikken, waardoor ze niet meer kunnen beschikken over gezondheidszorg.

The Washington Post meldt dat miljoenen legale burgers worden getroffen. Mensenrechtenactivisten en advocaten zeggen dat groepen geesteszieken, daklozen en dementerende bejaarden niet in staat zijn om een paspoort of geboortebewijs te overleggen.

Een groot deel van de burgers in de VS heeft geen paspoort. Ook een grote groep zwarte vrouwen blijft verstoken van een geboortebewijs. Dit geboortebewijs werd toentertijd niet verstrekt door ziekenhuizen en kraamklinieken in het zuiden van de VS. Zwarte vrouwen werden toen niet formeel geaccepteerd en er werden dus ook geen officiële papieren afgegeven.

Bush geeft uitleg over zijn nieuwe wet (Foto: © ANP)
Bush geeft uitleg over zijn nieuwe wet (Foto: © ANP)

Met dank aan Aether voor de submit.