Oudste schildpad ter wereld is niet meer

Icoon BuitenlandsDe hoogstwaarschijnlijk oudste schildpad ter wereld is gisteravond overleden. De Galápagos-schildpad Harriet is in de Australische dierentuin waar ze verbleef vermoedelijk aan een hartaanval overleden. De 180 kilogram wegende Galápagosreuzenschildpad is 176 jaar oud geworden, aldus een woordvoerder van de Australia Zoo.

Er gaat een verhaal dat de Britse natuuronderzoeker Charles Darwin de destijds vijfjarige Harriet zelf heeft meegenomen van de Zuid-Amerikaanse Galápagos-eilanden. De grondlegger van de evolutietheorie heeft nooit in de gaten gehad dat de schildpad eigenlijk een vrouwtje was. Pas halverwege vorige eeuw werd bekend dat ze geen man was, nadat ze al honderd jaar als man door het leven was gegaan.

Er bestonden nogal wat twijfels over de hoge leeftijd van de schildpad. Een aantal DNA-testen heeft echter bevestigd dat ze daadwerkelijk 176 jaar oud is en ooit bij de Galapagos-eilanden heeft rondgezwommen.

In maart van dit jaar is ook al een oeroude schildpad overleden. In de Indiase stad Calcutta overleed het toenmalige oudste dier ter wereld op 255-jarige leeftijd. Die schildpad, tevens een reuzenschildpad, was afkomstig van de Seychellen. De schildpad werd, samen met een aantal andere schildpadden, door Britse zeelui in 1875 meegenomen als cadeau voor de Britse Oost-Indië Compagnie. De directeur van de dierentuin in India zegt dat uit het archief blijkt dat die schildpad in 1750 ter wereld is gekomen. Sommige mensen beweren echter dat hij al in 1705 ter wereld zou zijn gekomen en dus 300 jaar oud geweest moet zijn.

Met dank aan Babettie voor de submit.