Puberaapjes belagen peuters en invaliden

De Apenheul in Apeldoorn heeft 'strenge' maatregelen genomen tegen een groep puberende doodshoofdaapjes. De dieren hebben het voorzien op peuters en invaliden die ze hardhandig belagen om aan voedsel te komen. Volgens oppassers heeft de loslopende groep jonge apen er werkelijk álles voor over om eten te bemachtigen.

Om de rovende puberaapjes bij de meest kwetsbare bezoekers weg te houden, zijn de dierenverzorgers sinds kort 'bewapend' met plantenspuiten. Natspuiten jaagt de beesten op de vlucht. Ook een brugleuning bij de ingang van het gebied waar zij loslopen is verwijderd. Op die plek beraamden zij hun aanvalsplannen zodra er een peuter of invalide in beeld kwam.

De aapjesbende heeft zich volgens de Apenheul de laatste jaren gespecialiseerd in het 'aanvallen' van peuters en invaliden omdat die zich slecht kunnen verweren. Zo worden peuters om aan lekkers te komen vaak niet zachtzinnig opzij geduwd in hun buggy. De aapjes zijn dan op zoek naar kruimels en andere etensresten die vaak ónder het kind liggen. Mensen in een rolstoel worden om diezelfde reden belaagd.