Taida Pasić geslaagd voor examen

Icoon BuitenlandsDe openbare scholengemeenschap De Driemark in Winterswijk laat donderdag weten dat de Kosovaarse scholiere Taida Pasić geslaagd is voor haar vwo-examen. Taida moest Nederland verlaten nadat de rechter had bepaald dat ze onrechtmatig in Nederland verbleef.

De afgelopen maanden voerde Taida verschillende procedures om te voorkomen dat ze voor haar examen werd uitgezet. De rechter besliste uiteindelijk dat ze het land moest verlaten. Wel mocht ze haar examens afleggen op de Nederlandse ambassade in Sarajevo.

De Nederlandse docenten hebben Taida tot op het laatste moment via internet begeleid. "Zij heeft, gezien de omstandigheden, een goede prestatie neergezet. De resultaten die zij nu heeft behaald, weerspiegelen duidelijk de moeilijke periode die zij heeft doorgemaakt. Wij zijn ervan overtuigd dat wanneer Taida onder gelijkmatige omstandigheden haar examens had kunnen voltooien, de resultaten nog beter waren geweest", laat de school schriftelijk weten.

In een eerste reactie zegt de leerlinge dankbaar en opgelucht te zijn. "Er is een last van mijn schouders afgevallen en ik kan nu verder werken aan mijn toekomst." Taida bedankt alle mensen die vertrouwen in haar hebben. Ook bedankte ze Nederland en de Nederlandse ambassade die haar de kans gaven alsnog haar diploma te halen. De vwo-scholiere is geslaagd met een lijst met voldoendes en ruime voldoendes voor moderne vreemde talen en Latijn.

Update 23.59: Ondanks dat Taida geslaagd is met gemiddeld een 6.9 gaat ze toch herexamen doen. "Ik wil de komende weken werken om de gemiddelden te verbeteren", aldus Taida. Ze wil een vervolgstudie gaan doen aan de Universiteit Leiden.

Met dank aan Eveli voor de submit.