Kunstneus in strijd tegen drugslabs

Onderzoekers van TNO hebben een nieuwe vondst ontwikkeld die het mogelijk maakt om XTC-laboratoria op te sporen middels de geursporen die ze verspreiden, zo meldt De Telegraaf vandaag. Het onderzoek gebeurde in het kader van het project 'Politie en Wetenschap'. Het ministerie van Binnenlandse Zaken stak er enkele honderdduizenden euro's in.

De vinding is een kunstneus die in de lucht snuffelt naar specifieke stofjes. Het gaat om chemische stoffen die nodig zijn om XTC-tabletten of amfetamine te kunnen maken, zoals oplosmiddelen en zogenoemde etherische oliën, die snel verdampen. De kunstneus detecteert deze stoffen feilloos.

Door met deze neus rond te snuffelen in woonwijken of op het platte land, kan de politie achterhalen of in een wijk of bos synthetische drugs worden geproduceerd. Uit het onderzoek blijkt dat op geruime afstand van een xtc-lab nog deeltjes rondzweven. Bij uitgebreide proeven konden ze met de kunstneus haarfijn worden gedetecteerd.

De drugsdetector is ook in te zetten tegen drugssmokkelaars, omdat ook tabletten én halffabrikaten deze moleculen afgeven.