13-jarige door 'gangstah' (22) verkracht

Icoon JustitieJustitie in Amsterdam onderzoekt een mogelijke verkrachting van een dertienjarig meisje. De tiener zou in januari in een flat in Amsterdam-Zuidoost zijn verkracht door de 22-jarige R.K. Volgens het meisje, dat op de bewuste dag aan het spijbelen was, werd ze door K. onder dwang naar zijn woning zijn meegenomen.

K. zou gezegd hebben dat hij een 'pipa' (pistool) had en dat hij 'de kop van haar romp zou schieten' als ze zou tegenstribbelen. Ook waarschuwde hij haar hem niet 'op te fokken' omdat hij een 'G' was; de baas van alle jongens met pistolen in de Bijlmer. Hij zou uiteindelijk zijn vuurwapen ook daadwerkelijk tegen het hoofd hebben gezet. De verdachte ontkent deze lezing. Hij verklaarde dat het meisje vrijwillig seks met hem had en dat hij niet wist dat ze zo jong was. Ze zou er veel ouder uitzien.

Advocaat Lemmers betoogde deze week tijdens de eerste zitting van de zaak dat het meisje vrijwillig mee was gegaan met zijn client. Verschillende getuigen zouden het tweetal hebben zien praten in een toko, en hebben ze zien vertrekken. De tiener zou na afloop boos zijn geweest, omdat zij voor K. 'een willekeurig meisje' was. "Dat vond zij niet zo leuk." Aanklaagster H. Hoekstra bracht echter naar voren dat een getuige had gezien dat het meisje erg overstuur terugkwam in de winkel. In de flat van K. was een bebloed condoom gevonden, en het slachtoffer zou altijd standvastig bij haar verhaal over de verkrachting zelf zijn gebleven. Het meisje legde wel verschillende verklaringen af over de manier waarop ze de man leerde kennen en de directe periode na de verkrachting. "Meisjes van die leeftijd hebben daar vaak redenen voor. Ze spijbelden op dat moment, of ze hebben bijvoorbeeld een beetje contact gezocht met de jongens", meende Hoekstra.

K. gaat begin juni naar het Pieter Baan Centrum. Hij weigert echter medewerking te verlenen aan dat onderzoek. In 2003 kreeg hij al jeugd-tbs. Behalve van de verkrachting wordt hij momenteel tevens verdacht van bedreiging en mishandeling van een politieagent.