PvdA'er weigert ambtsgebed

PolitiekRaadslid Henk Huber uit het Zuid-Hollandse Dirksland heeft voor ophef gezorgd door zijn weigering deel te nemen aan het ambtsgebed in de gemeenteraad. De PvdA'er vindt het gebed, dat de burgemeester voor en na elke raadsvergadering uitspreekt, niet meer van deze tijd. Bovendien acht hij het in strijd met de vrijheid van meningsuiting en godsdienst.

Andere partijen in Dirskland, zoals SGP en ChristenUnie, verwijten de PvdA'er ''onbeschoft en disrespectvol'' gedrag. Volgens SGP-burgemeester Servaas Stoop is het ambtsgebed onderdeel van de gemeentelijke verordening en is iedereen verplicht om deel te nemen aan het ambtsgebed, of hij nu wil of niet.

Huber, die met voorkeurstemmen werd gekozen in de raad, bestrijdt de visie van de burgervader: ''Het ambtsgebed is volledig in strijd met de vrijheid van meningsuiting en godsdienst. Ik heb geen bezwaar tegen godsdienst en uitingen ervan, maar niemand kan of mag mij verplichten om deel te nemen aan een gebed. Bidden doe je in een kerk en niet in een gemeentehuis. Deze traditie is niet van deze tijd.'' De PvdA'er heeft info ingewonnen bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Daaruit blijkt dat toenmalig minister Ed van Thijn al in 1981 aangaf dat niemand verplicht mag worden aan het ambtsgebed deel te nemen. Onlangs nog liet minister van Sociale Zaken Aart Jan de Geus weten het ambtsgebed af te raden, als niet iedereen in de raad meedoet.

Het college van B en W van Dirksland, dat buiten SGP en ChristenUnie ook uit Hubers eigen PvdA bestaat, is echter niet van plan over te gaan tot afschaffing van het gebed. Alleen als een meerderheid van de raad het wil, zal het worden geschrapt. De gemeenteraad in Dirksland bestaat uit SGP (4), PvdA (3), CU (2), Gem. Bel. (2), CDA (1) en VVD (1).