Antwerpse schutter neef van VB-politica

MisdaadDe 18-jarige Hans van Themsche, de Vlaming die gisteren drie mensen neerschoot in Antwerpen, is een neef van politica Frieda van Themsche. Zijn tante zit namens het Vlaams Belang in het parlement, de opvolger van het verboden Vlaams Blok.

De vraag is echter of het wel om een skinhead gaat, zoals eerder werd gemeld. Hij liet zich pas gisterochtend kaalscheren, op een lange paardenstaart na. Sommige getuigen spreken eerder over een jongeman met een 'gothic' uiterlijk, met lange zwarte kleren en lange zwarte manen op zijn hoofd.

De Belgische media melden dat de jongeman een afscheidsbrief heeft achtergelaten in zijn kamer op een internaat te Roeselare. Uit die brief en andere teksten zou het beeld opdoemen van iemand die wilde ''afrekenen'' met de ''wetteloosheid en ordeloosheid'' in de samenleving.

Blanke kleuter
Van Themsche kocht het wapen - een jachtgeweer - legaal vlak voor hij zijn moordpartij begon. Hij had het alleen voorzien op mensen met een andere huidskleur. Dat hij ook de blanke kleuter Luna Drowart doodschoot, wordt verklaard door het feit dat het kind op haar fietsje bij haar zwarte au pair (Oulemata Oudibo afkomstig uit Mali) hoorde. De Turkse vrouw Songul Koç die hij neerschoot, overleefde het incident maar raakte wel zwaar gewond. Zij zat rustig een krant te lezen op een bankje toen ze onder vuur werd genomen. De dader zelf werd door een agent in zijn buik geschoten en ligt onder zware politiebewaking in een ziekenhuis. Volgens een getuige vroeg de dader nadat hij was neergeschoten, waarom de agent hem niet door zijn hoofd had geschoten.

De Belgische premier Guy Verhofstadt veroordeelde donderdagavond de schietpartij als een ''laffe moord'' en zei dat het aangeeft waar het extremisme van extreem-rechts toe kan leiden. Hij roept, evenals verschillende allochtonen organisaties in Antwerpen, op tot kalmte en vrede tussen de gemeenschappen in België. Enkele jaren geleden leidde de moord op een Marokkaanse man door zijn Vlaamse buurman namelijk tot rellen in Antwerpen.

Normaal
De directeur van het internaat waar Hans van Themsche verbleef, kenschetst zijn pupil als een ''gewone'' leerling tussen de leerlingen. ''Hij viel enkel op door zijn zwarte kleding, maar er zijn nooit problemen geweest en hij lag goed in de groep. Dit is voor ons compleet onverwacht gebeurd.''

Het Vlaams Belang heeft de moorden scherp veroordeeld. De partij zegt te hopen op een zeer hoge straf voor de dader.


De neergeschoten dader


Met dank aan Del_Toro voor de submit.