Levenslang voor '20e WTC-kaper' Massoui

Icoon TerrorismeNa 41 uur overleg verdeeld over een week is vandaag levenslang opgelegd aan de "twintigste WTC-kaper" Moussaoui. Hij zal zijn straf uitzitten in wat ze in Colorado Alcatraz noemen. Hij zal geen contact met de buitenwereld mogen hebben, en maar ÚÚn uur per dag mogen luchten. Moussaoui bekende tijdens het proces schuld aan het plannen van een aanslag op het Witte Huis. Tijdens het proces reageerde hij vrolijk op de gruweldaden en had vervolgens weer woedeaanvallen.

Moussaoui, die geboren is in Frankrijk, kreeg pas in zijn studententijd in Londen aandacht voor de radicale islam. Daarna vertrok hij naar een trainingskamp in Afghanistan, om vervolgens naar Amerika te reizen om vlieglessen te nemen om uiteindelijk daar zijn plannen uit te voeren. Doordat een medewerker van de vliegschool in Minnesota het niet vertrouwde en dit meldde aan de FBI kon hij drie weken voordat hij zijn plannen uit kon voeren opgepakt worden.

De aanklagers hebben gepleit voor executie omdat hij volgens hen wist van de aanslagen die zouden komen en dus genoeg tijd had om deze te kunnen voorkomen. De verdediging pleitte voor levenslang, omdat hij volgens hun schizofreen zou zijn. Hij zou een leugenaar zijn, die graag zou willen dat hij betrokken werd bij de aanslagen van Al Qaida. Hij zou alleen aansturen op de doodstraf zodat hij als martelaar zou sterven. Ook wees de verdediging op de moeilijke jeugd en het racistische geweld die hij zou hebben ondervonden in Frankrijk.

Toen Moussaoui de rechtbank in het Amerikaanse Alexandria verliet schreeuwde hij: "Amerika je hebt verloren, ik heb gewonnen". Van dergelijke uitspraken is hij overigens niet vies. Eerder zong hij al "Burn in the USA", een parodie op "Born in the USA".
Met dank aan izmirB voor de submit.