Minirokjes verboden op Chinese universiteit

Icoon Opmerkelijk Een verbod op minirokjes voor vrouwelijke docenten heeft op de Shanghai Normal University in China voor veel ophef gezorgd. Het verbod zou zijn ingevoerd om de afstand tot de studenten te behouden.

Het verbod geldt niet alleen voor minirokjes, maar ook voor andere 'ongepaste' kleding zoals topjes, mouwloze shirts en sandalen. "Wanneer een docente dit soort kleding draagt, zou haar ondergoed of middel zichtbaar kunnen zijn", aldus Qian Jianping, directeur van de vrouwencommissie van de universiteit. "Ik wil studenten niet de kans geven erop los te fantaseren. Docentes moeten zich daarom netjes kleden, om zo respect af te dwingen bij de studenten."

De school telt ongeveer tweehonderd vrouwelijk docentes. Verschillende van hen zijn het niet eens met de maatregel en worden hierin gesteund door de studenten. "We houden niet van docenten die zich ouderwets kleden", aldus een student. "Docentes die zich modieus kleden, komen toegankelijker en vriendelijker over. We verliezen meteen onze interesse bij ouderwets geklede docentes."

De docentes zelf zijn van mening dat ook zij het recht hebben zich modieus te kleden. Anderen passen zich echter zonder enig protest aan. "Eerst was ik geïnteresseerd in modieuze topjes, maar nu negeer ik ze omdat ik een docent ben", aldus lerares Wu Wenyan.