Zweedse moslimorganisatie wil eigen wetten

BuitenlandsDe 'Swedish Muslim Association' (Sveriges muslimska fŲrbund), de grootste moslimorganisatie in Zweden, wil dat er aparte wetgeving wordt ingevoerd voor moslims, zo meldden de Zweedse media gisteren. In een zeven pagina's lang epistel hebben ze dat aan de politiek laten weten.

De organisatie wil dat echtscheidingen bij moslims moeten worden goedgekeurd door een imam, moslimkinderen apart onderwijs krijgen, moslims vrijkrijgen voor het vrijdagsgebed, jongens en meisjes gescheiden zwemles krijgen en er rentevrije leningen voor de bouw van moskeeŽn worden verstrekt.

De Zweedse politiek heeft zorgelijk en afwijzend gereageerd op de eisen. Men is bang dat het de kloof tussen verschillende groepen in Zweden vergroot. Ook maken politici zich met name zorgen over de rechten van moslimvrouwen. Zo staat er in de brochures van de moslimorganisatie dat de man het hoofd van het gezin is en dat vrouwen meer met hun hart, dan met hun hersens denken.

Ook de Zweedse minister van Integratie heeft afwijzend gereageerd. Volgens hem behoren alle Zweden gelijk te zijn voor de wet. Dat is iets waar men lang voor gestreden heeft en dat we nu niet zomaar kunnen en willen afschaffen, aldus de bewindsman. Het Zweedse moslimverbond vertegenwoordigt 70.000 moslims, en is daarmee de grootste moslimorganisatie. In heel Zweden wonen iets minder dan een half miljoen moslims.

Met dank aan Esc voor de submit.