Plannen voor NedCar nog ongewijzigd

Icoon BinnenlandsMitsubishi-topman Osamu Masuko heeft gisteren in een verklaring laten weten dat het bedrijf niet voornemens is de plannen van het ontslag van ongeveer duizend werknemers van tafel te vegen. Mitsubishi houdt vast aan de plannen om een van de twee werkploegen te ontslaan. De verklaring komt na een gesprek tussen minister-president Jan Peter Balkenende en de topman van Mitsubishi.

"Vanwege de hevige concurrentie in de auto-industrie wereldwijd, moet NedCar kosteneffectiever worden en tonen dat het in Nederland nog steeds mogelijk is om tegen concurrerende prijzen te produceren", laat Masuko weten in zijn verklaring. Tevens vraagt hij om begrip en medewerking van de vakbonden.

Masuko haalde wel aan, dat het bedrijf nog steeds van plan is door te gaan met NedCar. "Tevens willen wij nogmaals het commitment van Mitsubishi Motors bevestigen voor het behoud van een productiefaciliteit in Europa; daarmee doelend op NedCar, onze Europese fabriek."

Het gesprek tussen Masuko en premier Balkenende was volgens een woordvoerder van de Mitsubishi-topman "succesvol én openhartig". De woordvoerder liet weten dat het gesprek geen onderhandeling diende te worden, maar dat het bedoeld was om wederzijds de blik te verruimen.

Stakingen
Bij NedCar dreigen stakingen een gesprek tussen Masuko en NedCar vandaag niet verloopt naar tevredenheid van de werknemers. Voorzitter Jean Wouters van de Ondernemingsraad (OR) liet maandag in een reactie weten, dat "we dinsdag een probleem hebben". Hij vindt ontslagen onaanvaardbaar.

Met dank aan pberends voor de submit.