Paasboodschap paus in het teken van dialoog

Benedictus XVI heeft zondag in zijn eerste paasboodschap als paus uitgebreid stilgestaan bij het lijden van mensen in de hele wereld. Hij is van mening dat de vele bedreigingen van de vrede louter met dialogen kunnen worden opgelost. Hij dringt aan op een actievere rol van de internationale gemeenschap bij het brengen van vrede en veiligheid op alle continenten.

De 79-jarige leider van de rooms-katholieke kerk stond stil bij de rampzalige situatie in delen van Afrika, die door massale droogte geteisterd worden. Ook besprak de paus de situatie in de Sudanese regio Darfur, waar geweld aan de orde van de dag is. Ook werd er uitgebreid stilgestaan bij de situatie in het Midden-Oosten. Hij sprak de hoop uit dat er ook vrede mag komen in het door geweld geteisterde Irak.

Naar schatting 200.000 mensen kwamen bijeen op het Sint-Pietersplein om de mis bij te wonen. In 62 talen wenste Benedictus de wereldbevolking een zalig Pasen toe. Ook Nederland werd bedankt. In vloeiend Nederlands sprak hij: "Ik wil mijn hartelijke dank tot uitdrukking brengen voor de vele bloemen uit Nederland."

Paus Benedictus
Paus Benedictus XVI spreekt zijn eerste 'urbi et orbi' uit tijdens de paasmis. Foto:AFP