Vijf vrienden gedode Babak opgepakt

MisdaadDe politie heeft vandaag vijf vrienden uit de groep van de afgelopen zaterdag doodgeschoten 16-jarige Babak Hadjipour uit Amersfoort aangehouden. In totaal verrichtte de politie in twaalf woningen van vrienden van het slachtoffer huiszoeking. Aanleiding voor de huiszoekactie zijn de ernstige dreigementen die de vriendin van schutter Sidney ontving. Zij dook vanwege die dreigingen onder met haar familie.

In vier van twaalf woningen waar de politie huiszoeking deed, werden wapens aangetroffen; waaronder een vuurwapen, delen van een vuurwapen en twee nepvuurwapens die niet van echt te onderscheiden zijn.

De aangehouden vrienden van Babak (in de leeftijd van 16 tot 18 jaar) kunnen vanavond wel meelopen in de stille tocht die gehouden wordt, want ze zijn allen weer op vrije voeten gesteld. De stille tocht vertrekt rond 21:00 uur vanaf snackbar Swoopy in de Utrechtsestraat naar de Kamperbinnenpoort. De organisatoren verwachten zo'n 5.000 deelnemers.

Burgemeester Albertine van Vliet-Kuiper van Amersfoort zal meelopen in de tocht. Volgens een woordvoerster van de gemeente loopt de burgemeester mee omdat de organisatoren hebben aangegeven dat het een tocht tegen zinloos geweld is. De vader van het slachtoffer zal een korte toespraak houden op de plek van de moord.

Update 18:49
Burgemeester Van Vliet-Kuiper (D66) heeft besloten toch niet mee te lopen. Ze zal alleen een korte toespraak houden aan het begin van de tocht. Ze zegt zich evenwel niet te distantiëren van de stille tocht die door vrienden van Babak wordt georganiseerd: ''De boodschap die ze willen uitdragen is dat geweld niets oplost. Dat steun ik voluit.''

Van Viet ontkent dat ze niet meeloopt vanwege de hevige kritiek die is ontstaan op haar eerdere voornemen: ''Ik heb mijn eigen plan getrokken.'' De politie zal overigens nadrukkelijk aanwezig zijn tijdens de tocht.

Update 21:38
Tocht afgelast maar toch gestart
De stille tocht in Amersfoort is vlak voor aanvang afgelast. Volgens burgemeester Van Vliet-Kuiper waren er een kwartier voor de start om negen uur aanwijzingen dat het zou misgaan.

De vader van de vermoorde Babak Hadjipour forceerde echter toch een start van de tocht. Deze lijkt inmiddels geen stille tocht meer te zijn maar een luidruchtige protestmars. Honderden mensen (veel minder dan de 5.000 die de organisatoren hadden verwacht) lopen naar de Kamperbinnenpoort in het centrum van de stad.